Trenger jeg kausjonist for å låne penger?

kausjonist

Hvem kan kausjonere for lånet ditt? Du kan få lån uten behov for kausjonist. Slik slipper du økonomisk mellomværende mellom deg og kausjonist.

Hvem kan kausjonere?

Som oftest er kausjonister i familie med låntaker, for eksempel stiller en del foreldre opp som kausjonister for barn, man kan også stille opp som kausjonist for venner eller kjæreste. Er man gift, kan man også stille opp som kausjonist for ektefellen, men da kan man ikke ha sameie over det, de lånte pengene brukes til. Vanligvis er det et personlig forhold mellom kausjonist og låntaker, men i prinsippet kan hvem som helst kausjonere for lånet ditt. I noen tilfeller kan man også få en kausjonsavtale via jobben.

Som kausjonist må du ha en viss inntekt og eiendom for å kunne kausjonere. Hvor mye varierer etter lånets størrelse, og dette må man undersøke i sammenheng med lånesøknaden.

Hvilke krav kan kausjonisten stille til låntaker?

Låntakers personlige økonomi har også mye å si for behovet for kausjonist. Du må derfor være forberedt på å legge fram økonomien din for kausjonist og advokat, i fall långiver krever kausjonist for å gi deg lån. Kausjonist har krav på å få en rekke opplysninger fra deg som kan være ganske personlige. Dersom du går for en lån uten sikkerhet, så unngår du kravet til kausjonist og sikkerhet.

Kausjonisten kan altid be om å få opplysninger om størrelsen på beløpet de har stilt sikkerhet for, og hvilke renter og gebyrer som gjelder i låneforholdet, også mens du betjener lånet.

Hvis långiver ikke kan betjene lånet sitt, og kausjonisten betaler, har kausjonist rett til å kreve pengene fra låntaker.

Trenger man kausjonist for å låne?

Du trenger ikke nødvendigvis kausjonist for å låne penger. Det kommer an på din egen innkomst og eiendom, hvilken type lån du tar, og hvor mye penger du låner. Har du lavere innkomst og står uten større eiendom, må du ofte ha en kausjonist for å ta ut større lån.

Skal du ta ut mindre lån, kommer det an på hvem du låner hos. Det er stor forskjell på bankforretninger og låntyper, og du må undersøke dine forskjellige lånemuligheter, for å se om du trenger kausjonist. Ett av de få låntypene, hvor man ikke trenger sikkerhet i hverken eiendom eller tredjepartskausjonist, er forbrukslån. Disse søker du individuelt, og blir godkjent som låntaker på bakgrunn av din personlige økonomi.

Fordelen med dette, er at du ikke trenger be andre om å stille opp som kausjonist. Økonomiske mellomværende kan påvirke personlige forhold uheldig. Kanskje har du ikke lyst til å opplyse om dine personlige økonomiske forhold. Det kan også være greiest å slippe at foreldre eller kjæreste blander seg i privatøkonomien, og synes at man bør gå mindre ut, eller spare flere penge, slik man kan se i kausjonistforhold. Med forbrukslån kan du låne uten å blande inn andre i lånet, og slipper uheldige følger og forpliktelse med kausjonistforhold.

Kilder: advokatenhjelperdeg.no og finansportalen.no.