Historiske fakta om julepynt og julen

julepynt hjemme

Hvorfor vi i det hele tatt feirer julen, er noe som stort sett alle i verden er innforstått med. Det er en høytid hvor vi feirer fødselen til Jesus, guds barn.

Vi har vokst opp med julefortellingen om Maria og Josef som finner en stall hvor Jesus-barnet deretter fødes omringet av dyrene og gjetere. Mange hjem har faktisk julekrybben som en viktig julepynt og den plasseres ofte et sted den er godt synlig.

Vi egentlig ikke når Jesus ble født

Selve datoen for Jesu fødsel ble bestemt i år 300 av kristne. Datoen den 25 desember er altså noe som ble fastsatt hele 300 år etter at det skulle ha skjedd, og er langt fra fakta å regne.

juletre

Historikere har opp gjennom tiden ment at fødselen må ha skjedd om våren og kanskje noen få år senere. Kristne rundt om er slett ikke helt sikre på at datoen vi feirer i dag er den riktige.

Norden skiller seg ut

I de nordiske landene så feirer vi Jesu fødsel en dag tidligere enn resten av den kristne verden. Og hvorfor vi gjør det er fakta og ikke gjetning. I Norden så regnet man at den nye dagen startet ved solnedgang. Dette er en skikk som kun fantes i de nordiske landene og i resten av verden så startet hver dag, etter midnatt. Skikken med hvordan vi i Norden regnet ut nye dager på, oppstod før en fikk moderne og mekaniske klokker og ur.

Men den dag i dag så feires julen og Jesu fødsel den 24 desember her oppe i nord. Solnedgang er jo tidlig på kvelden og det er da vi feirer. I resten av verden så feires det på morgenen dagen etter. Så to ganske forskjellige feiringer når en tenker etter.

Hva er den viktigste julepynten?

Julepynt spiller en svært sentral rolle i julefeiringen. Det er også viktig å påpeke at julepynt betyr forskjellige ting for mennesker og i ulike kulturer. Ofte har man mengder av julepynt som dras frem fra loftet og kjelleren en gang før adventstiden setter inn.

julepynt

Mange skifter i tillegg ut gardiner og sofaputer, sengetøy med mer for denne høytiden. Det er en spesiell tid og ingen annen høytid blir forberedt på denne måten. Ofte er ukene før julen like viktig som selve juleuken.

Skal man liste opp de aller viktigste av alt julepynt, så blir det kanskje:

  • Juletreet
  • Julenissen
  • Julekrybben
  • Adventstjernen
  • juleengler

Julenissen

I de fleste land så er man enig om at julenissen kommer fra og holder til i nord på Nordpolen. Julenissen er et symbol, en del av en lang og viktig tradisjon.

Julenissen

Opprinnelig så oppstod ideen om julenissen antageligvis i år 400 i en Tyrkisk by kalt Myra. En biskop ved navnet Sankt Nikolaus er den personen en regner som det opprinnelige utgangspunktet.

En antar dette fordi dette var en stille og gavmild mann som faktisk startet tradisjonen med julestrømpen. Han er kjent for å legge mynter i skoene til fattige borgere på nattestid. Nederlandske protestanter endret navnet til Sinterklaas og brakte med seg denne tradisjonen fra Europa til USA tidlig på 1800-tallet.

Biskopen levde faktisk i virkeligheten og dette er fakta. Arkeologer har i nyere tid studert levningene og Sant Nikolaus viste seg å være en spinkel kort mann da han levde. Langt fra den bamselignende runde julenissen vi i dag er vant med.

Julekrybben

Av julepynt så er kanskje julekrybben det mest spirituelle eller religiøse mange pynter med i tillegg til engler. Selve julen er nok ikke veldig religiøst for mange, da selve tradisjonen med julefeiring har fått fotfeste i hele samfunnet.

Julekrybben

Julen er en skoleferie, handelsfeiring og generelt så forbinder mange julen med sosialt samvær med familie og tradisjoner.

Julekrybben viser direkte til Jesu fødsel og bibelfortellingen rundt denne hendelsen. Om man ikke er kristen eller religiøs på noen som helst måte, så er det fremdeles mange som har en fast plass til julekrybben.

Juletreet

Selve juletreet består av masse julepynt, julelys og selfølgelig en mengde julgaver, men er i seg selv et veldig viktig symbol på julen og selve manifestet av julepynt. For mange så er det ikke pyntet til jul før juletreet bæres inn i huset. Noen kan kanskje spørre seg om det alltid har vært grantreet som har vært et juletre, og i så fall hvorfor?

Juletreet

Historikere antar at tradisjonen med juletre opprinnelig stammer fra Tyskland. Hvis dette stemmer så rimer det at det var gran som ble vanlig da dette er det mest utbredte treet i området fra Tyskland og rundt Østersjøen.

En regner med at tradisjonen med juletreet startet i tiden rundt 600-700 etter Jesu fødsel. De første dokumentasjonen på bruk at grantre innendørs som en del av julepynt stammer fra denne perioden. Juletrepynt kom på banen mye senere enn dette og i begynnelsen så ble faktisk juletreet hengt i stuetaket opp ned.