Hva er en VPN tjeneste?

VPN tjeneste

VPN, eller Virtual Private Network, er blant de mest populære teknologiske begrepene de siste par årene. Hva er egentlig en VPN tjeneste? For å forklare dette trenger en ikke bruke den avanserte terminologien som regjerer innenfor dette tekniske domenet – en kan faktisk forklare det ganske enkelt!

Kort og godt vil du bli koblet opp mot servere i andre deler av verden når du benytter deg av et VPN. Det innebærer i praksis at det nettverket du for øyeblikket er koblet til blir maskert, og det vil se ut som om du er koblet til en annen server. Det er fordi din IP-adresse vil endres til adressen for den andre serveren.

Et VPN lar deg ofte knytte deg opp servere over hele verden. Enkelte tjenester vil tilby hundrevis av forskjellige servere innad i hvert land også. Her går trafikken din gjennom. Det er nettopp konseptet hvor din egentlige IP adresse skjules, og trafikken heller går gjennom et VPN, som er så nyttig med teknologien.

Hva blir VPN tjenester brukt til?

Det er altså den skjulte IP-adressen – din datamaskins identitet – som er hovedpoenget med en VPN tjeneste. IP-adressen din er på mange måter som et telefonnummer, og når du besøker en nettside for eksempel, så etterlater du deg spor. Det er derimot ikke ditt spor som etterlates ved bruk av et VPN.

Dette innebærer i praksis at du kan benytte deg av et VPN til diverse oppgaver. Først og fremst er det derimot 2 oppgaver som VPN er best egnet til: komme seg rundt geoblokkeringer, og beskyttelse mot hacking og overvåking.

Sikkerhet

Beskyttelsen mot hacking er muligens viktigere enn noensinne før for din sikkerhet når du ferdes på nett. Vi hører stadig vekk om cyberangrep i mediene, og dette kan skje med hvem som helst. Kompetente hackere kan stjele din informasjon, spre virus, og gjøre annen skade online.

Selv om en VPN tjeneste ikke forhindrer dette, så gjør det i hvert fall oppgaven ufattelig mye vanskeligere for en hacker. Så vanskelig blir oppgaven at hackerne mest sannsynlig ikke vil røre deg som har et VPN installert. Dermed kan et VPN gjøre deg mye sikrere ved din ferd på nettet.

Overvåking

Flere land i verden har strenge retningslinjer for bruk av internett, der regjeringen ofte aktivt vil overvåke brukerne. Selv om vi vet lite om graden av overvåkning her i Vesten, så er det mange som velger et VPN av denne grunnen. Naturligvis, da du ikke kan spores, vil du kunne få muligheten til privatliv på nett med et VPN.

Geoblokkering

Det er få ting som er mer frustrerende enn geoblokkering. Enten man er en kineser uten tilgang til YouTube, eller en norsk student i utlandet som ikke får sett en NRK-serie, så er begge situasjonene til å rive ut håret av. En VPN tjeneste i Norge kan derimot hjelpe deg med å besøke de nettsidene du ønsker.

Geoblokkering av nettsider i autoritære regimer

Det største behovet for et VPN finnes i land som ovennevnte Kina, så vel som Russland og andre land som blokkerer nettsider som YouTube, Facebook, PirateBay, og flere populære sider. Nettopp derfor er det i disse landene at nedlastninger av VPN tjenester også er aller mest populært.

Geoblokkeringer nordmenn kan unngå

Diverse geoblokkeringer plager derimot også selv oss nordmenn. For eksempel, om vi reiser til utlandet, så får vi ikke den samme tilgangen på NRK sine nettserier. Da er et VPN uvurderlig, da vi kan koble oss opp mot en norsk IP-adresse, for deretter å se de seriene vi måtte ønske.

VPN kan videre brukes til å avdekke utenlandsk innhold når en er i Norge. Kobler du deg for eksempel opp mot en amerikansk IP-adresse, så kan du få tilgang til Netflix innhold og innhold fra amerikanske streamingtjenester. Dette innholdet spenner gjerne om mye mer enn hva våre norske tjenester tilbyr.

VPN på mobil

Selv om VPN nok oftest blir tiltenkt din datamaskin, så kan det også være nyttig med VPN på mobilen. Om du for eksempel er på ferie i utlandet, så har du tross alt ikke med deg datamaskinen overalt hvor du ferdes. Da er det gunstig å ha et tilgjengelig VPN som kan aktiveres på din mobil.

De fleste VPN tjenester i dag tilbyr VPN på mobil. Om du da for eksempel ønsker å se sportsnyhetene til VG mens du ligger på stranda i Tyrkia, så er det ingen irriterende geoblokkering som stopper deg fra å gjøre dette. Din IP-adresse for mobilen vil da operere som du var i Norge.

VPN innsamling av personlig informasjon

Både EUs og USAs lover tilsier at VPN tjenester som er basert her må innhente informasjon om sine brukere og loggføre deres aktivitet. Dette betyr i praksis at det privatlivet en søker hos disse tjenestene ikke gir den ønskede effekten alltid. Derfor kan et VPN utenfor dette området være riktig valg for deg.

Et VPN utenfor dette området vil nemlig tillate deg å benytte servere i utlandet uten at tjenesten skal loggføre din aktivitet. Da får du det fulle og hele privatlivet som du er på utkikk etter ved innkjøp av en VPN tjeneste, og du unngår potensiell overvåking.

VPN kryptering

Det blir ofte talt om kryptering når en skal besøke sikre nettsider, men hvordan opererer et VPN i henhold til kryptering? Faktisk hevdes det av de aller fleste VPN tjenester i markedet at deres kryptering er på nivå med den amerikanske hæren, noe som videre styrker sikkerhetsaspektet.

Kort fortalt er kryptering simpelthen bare en metode for informasjon på nett å bli omformet. Omformingen foregår slik at det kun skal være din server og serveren det kommuniseres med som skal forstå informasjonen, og da ikke tredjeparter. Derfor kan du være sikker med VPN sin krypteringsgrad.

Skaff deg et VPN i dag!

Et VPN koster sjeldent mer enn 100kr i måneden, og ofte kan du få løsningen til en pris langt under dette også. Det er en liten pris å betale for et så hendig verktøy. Med fokus på sikkerhet, kampen mot overvåking, og muligheter for mer innhold på nett ved omgåelser av geoblokkeringer, så er VPN et perfekt kjøp for deg!