Før du bestemmer deg for å ta opp et forbrukslån uten sikkerhet, bør du se på noen flere alternativer.
Vurder å ta opp et lite lån fra banken din eller et låneselskap. Noen banker kan tilby forbrukslån uten sikkerhet for små beløp (såkalt smålån) og til konkurransedyktige priser. En lokal organisasjon kan gi små bedriftslån til mennesker. Et lån fra kredittkort er også mulig, men det kan ha en høyere rentesats enn andre kilder: finn ut vilkårene før du bestemmer deg.
Uansett, handle først og sammenlign alle tilgjengelige tilbud. Se etter kredittilbudet med lavest kostnad. Sammenlign rentesatsen med finanskostnaden, som inkluderer låneavgifter, renter og andre kredittkostnader.
Du ser etter det lånet som gir deg best og lavest rente. I Norge har vi heldigvis en beskyttelse mot kjempestore avgifter og satser, samt at alle forbrukere har beskyttelse når det kommer til satsgrenser. Selv med disse beskyttelsene, så er forbrukslån svært dyrt, spesielt om du er ansvarlig for å betale tilleggsavgifter. Andre kredittilbud kan følge med lavere satser og kostnader.
Kontakt dine kreditorer så fort som mulig om du har vanskeligheter med betalingene dine, og spør om mer tid. Mange er villige til å jobbe med forbrukerne de tror handler i god tro. Kanskje de tilbyr en utsettelse på regningene dine; hver sikker på å finne ut hva kostnadene er for den tjenesten – en sen avgift, en tilleggsavgift, eller høyere rentesats.
Kontakt din lokale forbrukerkredittrådgivningstjeneste om du trenger hjelp med å finne ut av en nedbetalingsplan for gjelden din med kreditorer eller å utvikle et budsjett. Det finnes også en egen lånekalkulator for forbrukslån samt frivillige grupper i alle stater som tilbyr kredittveiledning til forbrukere gratis eller til en veldig lav pris. Du bør sjekke med arbeidsgiveren din, medlemsbanken, eller andre for gratis eller lavkostnads- kredittrådgivningsprogrammer, også.
Lag et realistisk budsjett, inkludert månedlige og daglige utgifter, og planlegg, planlegg, planlegg. Prøv å unngå unødvendige kjøp: mange små, dagligdagse kjøp som for eksempel kaffe, vil fort føre til store utgifter. Samtidig, prøv å spar litt penger: små innskudd hjelper. En spareplan – uansett hvor liten – kan hjelpe deg med å unngå å måtte låne penger i nødsituasjoner. Ved å spare avgiften på et 10.000,- forbrukslån i seks måneder, for eksempel, kan hjelpe deg å lage en buffer mot finansielle kriser.
Finn ut om du har – eller om banken din kan tilby deg – overtrekksbeskyttelse på brukskontoen din. Om du bruker mesteparten eller alle pengene på kontoen din jevnlig og gjør en feil i kontologgen din, vil overtrekksbeskyttelsen hjelpe deg å beskytte deg fra flere kredittproblemer. Finn ut vilkårene til overtrekssbeskyttelsen som er tilgjengelig for deg – både hva det koster og hva det dekker.
Noen banker tilbyr “beskyttelse mot retur”, som kan dekke individuelle overtrekk fra sjekker eller elektroniske uttak, vanligvis mot en avgift. Det kan koste, og det er mulig at det ikke er noen garanti for at banken automatisk betaler overtrekket.
Her er konklusjonen om forbrukslån: Prøv å finn et alternativ. Om du må bruke et, prøv å begrens mengden. Lån bare så mye som du kan klare å betale tilbake med din neste lønning – og fortsatt ha mulighet til å klare deg til neste lønningsdag.
Siste oppdatert: 26.07.2024